Uleiurile vegetale si proprietatile lor

De luni bune ma documentez cu privire la ingredientele pe care le-am introdus, rind pe rind, in retetele mele. Astfel, am ajuns sa am fisiere pentru fiecare in parte si m-am gindit sa sintetizez, intr-un post, principalele proprietati ale (pentru inceput) uleiurilor  si unturilor vegetale. In caz ca vreti sa incercati sa va faceti propria crema, acasa.

1. Uleiul de masline

Este foarte des folosit in tot felul de retete cosmetice, atit pentru piele cit si pentru par. Este  mai subtire, ca si consistenta, decit uleiurile de shea, cacao, cocos, insa e foarte bun pentru macerarea diverselor ierburi sau flori (musetel, galbenele, etc). Este un ulei bun pentru masaj, se adauga uleiuri esentiale in functie de tipul de piele si se obtine un ulei de masaj care catifeleaza pielea. E indicat in special in zonele uscate ale corpului, sau cele cu probleme de circulatie (degetele miinilor, picioarelor, calciie).

2. Untul de shea

Untul de shea este foarte popular in Africa, unde este folosit atit in cosmetica, cit si pentru gatit. Este excelent pentru piele, in special pentru cea uscata sau sensibila. Untul natural (raw) are un factor de protectie de 2-3, iar combinat cu untul de cacao, se obtine o crema foarte buna pentru protejarea pielii, la plaja. Desigur, puteti adauga si ulei de galbenele, sau tinctura de propolis, mai putin uleiuri esentiale, daca va expuneti la soare. Untul de shea e bogat in vitaminele A, E si F, responsabile de producerea colagenului si prin urmare, elasticitatea pielii. Contine fitosteroli, care asigura producerea de noi celule, asadar daca vreti o crema de fata hranitoare, protectoare si care sa previna ridurile, folositi cu incredere unt de shea.

3. Uleiul de Macadamia

Acesta e un ulei mai gras, insa se absoarbe usor in piele. Este bogat in acid palmitoleic, care se gaseste in tesutul uman adipos. Este recomandat in special in produsele anti-rid, anti-imbatrinire, dar si pentru calmarea iritatiilor, arsurilor, cicatrizarea pielii in general. Spre exemplu, poate fi folosit alaturi de extrasul de musetel roman si tinctura de musetel, plus vitamina E si ulei de catina, pentru realizarea unei creme pentru ten matur sau sensibil (care se irita foarte usor).

4. Uleiul de macese

Folosite de incasi datorita continutului ridicat de vitamina C, macesele sunt foarte bune pentru tratatea diferitelor afectiuni ale pielii. Uleiul de macese este de departe una din cele mai bune surse de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.

De asemeni, e o sursa naturala de Retinol – Vitamina A, care ajuta la refacerea tesutului. Este recomandat, ca si uleiul de macadamia, in tratarea cicatricilor de orice fel: de la cele chirurgicale, la cele cauzate de expunerea la soare, julituri, etc si pentru tenul cu pori deschisi, ten gras sau cu probleme.

5. Uleiul de jojoba

Are o textura cerata, este un ulei foarte asemanator uleiului secretat de pielea noastra, de aceea e folosit in cremele si mastile petru ten gras, precum si in samponul si masca pentru par gras. Aplicat direct pe piele/scalp, induce in “eroare” organismul, care nu mai considera necesar sa produca sebuum. Uleiul de jojoba ajuta pielea sa retina umiditatea, pastrindu-se astfel catifelata. In stare naturala, contine factor de protectie 4 si este eficient in combaterea matretii.

 

6. Uleiul de avocado

Un ulei bogat in vitamine: A, B, D, E, nu e foarte gras dar e nemaipomenit de hidratant. Contine acizi grasi, lecitina si fitosteroli, fier, zinc, magneziu, ceea ce il recomanda pentru tenul uscat, matur si in produsele anti-rid. Face minuni cu ridurile de expresie, le diminueaza vizibil, la fel si cu vergeturile. E un tratament bun si pentru cicatrici, combinat cu unt de cacao poate fi folosit pe post de crema anti-celulita si anti-vergeturi, in special de viitoarele mamici. Actiunea uleiului de avocado este benefica si asupra parului, intrucit stimuleaza cresterea firelor de par, combate matreata si regenereaza parul vopsit (mai ales combinat cu ulei de ricin!).

 

7. Uleiul de ricin

Ca tot vorbeam de el, trebuie sa stiti ca e foarte gras si se absoarbe destul de greu in piele. De aceea, daca il folositi pe post de masca pentru par, lasati-l sa actioneze peste noapte, sau macar pentru 3 ore. Apoi spalati-va bine parul. Daca folositi o data pe saptamina timp de cel putin 2 luni, veti vedea ca parul va deveni matasos si va capata stralucire. De asemeni, uleiul de ricin ajuta la cresterea parului si stopeaza caderea acestuia, la fortifierea unghiilor si a genelor.

8. Untul de cocos

Pastrat la temperatura camerei, isi pastreaza forma solida, insa se topeste usor la caldura si in contact cu pielea. Este recunoscut pentru combaterea matretii si revigorarea parului deteriorat de vopsea, cosmetice sau actiunea soarelui. Untul de cocos contine si un nivel ridicat de antioxidanti, are proprietati de vindecare a pielii mai mari decit celelalte uleiuri, ceea ce il recomanda pentru cremele anti-rid dar si ca ulei de masaj, daca il combinati cu un ulei esential. Untul de cocos il gasiti si in magazinul nostru :)